
Warto zadbać o prawidłowe ułożenie naczyń w zmywarce. To gwarancja, że wyjmiemy je czyste i nie będziemy musieli ręcznie doszorowywać niedomytych garnków czy sztućców.
Pierwszą zasadą skutecznego czyszczenia jest to, by nie przeładować zmywarki. Naczynia muszą leżeć tak, by się nie dotykały. Wtedy będziemy mieć pewność, że garnki, talerze i filiżanki wyjmiemy dobrze umyte i nieuszkodzone. Przed włożeniem naczyń, trzeba z nich usunąć większe zabrudzenia – resztki posiłków, pestki, kości. Nie spłukujmy ich jednak pod bieżącą wodą, tylko wyrzućmy resztki do śmieci. Jeśli naczynia nie są zabrudzone, enzymy środków czyszczących będą tylko krążyć po wnętrzu zmywarki i niszczyć talerze.
Naczynia układamy według wielkości – najmniejsze na górze, największe w dolnym koszu zmywarki. Podobna zasada dotyczy intensywności zabrudzeń. Mniej brudne naczynia zawsze ładujemy do górnego kosza, a mocno zabrudzone na dół. Wszystkie talerze i garnki muszą być ułożone tak, by, nie blokowały żadnych ruchomych elementów zmywarki, przede wszystkim dyszy spryskiwacza.

sztućce
Na górze małe i lekkie, na dole ciężkie i duże
Górny kosz przeznaczony jest do zmywania delikatniejszych i mniejszych rzeczy, takich jak filiżanki, kubki, szkło, małe spodeczki, kieliszki do jajek, sosjerki. Postarajmy się ustawić je stabilnie, by siła strumienia ich nie przesuwała lub wręcz nie potłukła. W górnym koszu układamy także niektóre większe sztućce – tarki do serów czy łopatki do ciast. Trzeba położyć je płasko i w miarę możliwości stabilnie, by się nie przesuwały i nie uszkodziły stojących obok kruchych filiżanek.
W dolnym koszu układamy rzeczy mocniej zabrudzone i o dużych gabarytach – miski, półmiski, płaskie i głębokie talerze, patelnie, garnki, pokrywki itp. Wysokie naczynia, jak duże pokrywki, misy czy obiadowe talerze, należy umieszczać po bokach kosza, aby nie blokowały obracającego się ramienia spryskującego. Garnki ustawiamy do góry dnem, a pozostałe naczynia układamy ukośnie, aby woda swobodnie z nich spływała.
Koszyk na sztućce
Zazwyczaj mieści się on w dolnym koszu zmywarki. Łyżki i widelce umieszczamy w nim trzonem do dołu. Małe dziurki koszyka ograniczają przepływ wody i sztućce mogą się nie domyć. Trzonem do góry układamy tylko noże, by nie pokaleczyć się przy wyjmowaniu. Aby na sztućcach nie pojawił się ciemny nalot, ze wszystkich usuwamy pozostałości jedzenia i sól.
Pamiętajmy, że mycie w zmywarce dobrze zniosą jedynie sztućce ze stali nierdzewnej, zwłaszcza dobrej jakości, jak np. sztućce WMF, które charakteryzują się większą odpornością na zarysowania. Natomiast posrebrzane i srebrne sztućce nie nadają się do mycia w zmywarce. Powodem są silne detergenty zawarte w tabletkach czyszczących i bardzo wysoka temperatura podczas mycia i suszenia. To wszystko sprawia, że srebro matowieje, staje się ciemniejsze, a często pokrywa się brzydkimi zarysowaniami. Jeśli chcemy, by sztućce dobrze znosiły mycie w zmywarce, wybierajmy te najbardziej wytrzymałe, takie jak niektóre modele sztućców WMF wykonane z ultra twardej stali Cromargan Protect. Są one dużo bardziej odporne na zarysowania niż te zrobione ze zwykłej stali nierdzewnej.
Czego oprócz srebra nie warto wkładać do zmywarki? Dobrze nie zniesie takiego mycia drewno, przedmioty klejone i plastikowe pojemniki, które mogą się zdeformować. Nie wkładamy też do zmywarki ręcznie malowanej porcelany.
Anna Lipska
0 Comments