W czym szukać największej zawartości witaminy C.
8 sty 2019

W czym szukać największej zawartości witaminy C.

Post by Redaktor

Rola witaminy C dla zachowania zdrowia oraz prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Witamina C, czyli tak zwany kwas askorbinowy słynie z wielu prozdrowotnych właściwości.  Jest to także jedna z najważniejszych witamin – niezbędna dla zachowania zdrowia oraz prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jej niedobory widoczne są głównie w osłabionym działaniu układu immunologicznego, czyli prościej mówiąc układu odpornościowego, który broni nas przez przeziębieniami oraz innymi chorobami.
Witaminę C powinny szczególnie przyjmować kobiety w ciąży oraz dzieci i osoby starsze, a także osoby, które zauważyły u siebie pierwsze oznaki związane z jej niedoborem w swoim organizmie. Witamina C stosowana jest do produkcji wielu leków oraz suplementów diety, a także kosmetyków bowiem słynie ona z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy nazywanych także antyoksydantami, które bardzo skutecznie radzą sobie w walce z wolnymi rodnikami a co za tym idzie skutecznie opóźniają pojawienie się pierwszych widocznych oznak starzenia oraz działają anty- rakowo.

Co ma najwięcej witaminy C?

Pytanie o to : co ma najwięcej witaminy C zadajemy sobie dosyć często. Jeszcze do niedawna z najwyższą zawartością witaminy C kojarzyła nam się cytryna. Jest to jednak mitem,  bowiem chociaż cytryna posiada w swoim składzie witaminę c to jednak kilka innych roślin przewyższa ją w tej kwestii pod względem zawartości witaminy C.
Witamina C występuje zazwyczaj w owocach, warzywach oraz ziołach.

Poniżej przedstawiono listę roślin o najwyższej zawartości witaminy C:

  • Najwięcej witaminy C ma acerola, ponieważ zawiera jej aż 1000- 4500 mg na 100 gram. Acerola nazywana popularnie wiśnią z Barbados to krzew występujący w Ameryce Południowej. Ze względu na to, że jest ona dosyć trudno dostępna w czystej postaci zwykle można nabyć ją w postaci tabletek oraz soku.
  • Bardzo duże ilości dobrze przyswajalnej dla organizmu witaminy C – bo aż od 250 do 800 mg na 100 gram produktu zawierają także owoce dzikiej róży. 
  • Pozostałe owoce o bardzo wysokiej zawartości witaminy C to : czarna porzeczka, papaja, kiwi, grapefruit, truskawka, pomarańcza, banany, jabłka, śliwki oraz agrest, mandarynki i cytryna.
  • Dużych dawek witaminy C szukać należy także w warzywach takich jak: brokuły, żółta, zielona i czerwona papryka, pomidory,natka pietruszki, brukselka, szpinak, fasola, kapusta surowa oraz kiszona, sałata, buraki, pietruszka oraz natka pietruszki, kalafior, marchew, rzodkiewka.
  • Dosyć wysoką zawartością kwasu askorbinowego charakteryzują się także niektóre zioła, na przykład: pokrzywa, rokitnik zwyczajny, suszona natka pietruszki, lebiodka pospolita. Z ziół zwykle przygotowujemy napary do picia w postaci rozgrzewających herbatek.

0 Comments

Leave a Comment